Sunday, October 20, 2013

Salam Aidiladha 1434H

Salam Aidiladha.

Aidiladha kembali lagi. Kemeriahan korban dikampung Pinang Tunggal seperti tahun-tahun sebelum ni. Sedihnya kali ni kami tidak berpeluang untuk rakamkan foto sepanjang rentetan peristiwa @ upacara korban yang dijalankan kerana sibuk dengan urusan masing-masing.

Tahun ni sebanyak 7 ekor lembu dikorbankan. 5 ekor pada hari raya pertama dan 2 ekor hari raya ke 2. Seperti biasa sembelihan dilakukan dipadang berhampiran Surau Permatang Saga.
Gambar yang aku kongsi disini bukan korban disurau Permatang Saga, tapi dibelakang rumah aku. Foto ni pun bukan aku yang shoot, sebab masa ni aku dah pun berada di Terengganu.
Di Kelantan ada 60 ekor lembu ditumbangkan untuk diagihkan kepada 1500 fakir miskin. Majlis anjuran Majlis Agama Islam Kelantan turut mendapat perkenan Sultan Kelantan untuk sendiri menyembelih 2 ekor lembu kali ni.

Yang peliknya, selalu keluar TV tu asyik cakap negeri Kelantan ni miskin..:-p

Update Persatuan Sejarah Pulau Pinang - Kepala Batas:

Kami dapat pesanan text beserta panggilan dari Cikgu Anuar beberapa hari lepas. Beliau maklumkan  mesyuarat persatuan akan berlangsung Selasa ni, 22hb. Hari kerja tu cikgu..susah gak nak p ni..:-)


-jzan-

No comments:

Post a Comment